Kupiaisen kauppaa Kiteellä vuodesta 1947

 

 

Etusivu     Ajankohtaista     Arkisto     Kauppakeskus     Kauppa     Historia

 
 


Perheyrityksemme historia

1540-luvulla sukumme tunnettiin Kupias-nimellä. Kiteelle perheemme muutti luovutetun Karjalan alueelta Ruskealasta. Ruskealassa ukkini isä oli ammatiltaan seppä harjoittaen myös maanviljelystä. Toimipa tarvittaessa oikeusavustajanakin. Ukkini harjoitti maanviljelystä ja teki karjakauppaa, erityisesti hevoskauppaa. Vähittäiskauppaan perheemme tutustui ensimmäisen kerran, kun setäni Väinö otti tuntumaa ammattiin H. S. Pitkäsen kaupoissa Kaalamolla ja Ilmakoskella.

 

 
 
 
  Sotien jälkeen perheemme joutui jättämään kotitilansa ja lähes kaiken muun siirtyessään evakkoina Kiteelle. Kiteelle avattiin 1947 Sekatavarakauppa V. Kupiainen. Tätä ennen Väinö ehti pitää pari vuotta kauppaa Artjärvellä. Katsomme kuitenkin, että perheemme kauppahistoria alkoi Kiteeltä ja vuodesta 1947.  
 
 
  1958 aloitettiin toiminta ensimmäisen kerran omissa tiloissa, jota laajennettiin 1964. Kauppa tunnettiin nimillä Kiteen Talouskauppa ja Talouskauppa Kupiainen. Vuoteen 1964 toimimme sekä 1947 talossa, että vuoden 1958 talossa; ja laajennuksen 1964 myötä siirryimme kokonaan omiin toimitiloihin.  
 
 
 

1964 laajennuksen jälkeen pidimme alakerrassa rauta- ja maatalouskauppaa.

Puutavarakauppaa ja karjakauppaa harjoitettiin vuoteen 1959 asti. Parhaillaan perheellä oli 4 omaa kuorma-autoa puutavara-ajossa.

 

 
 
 
  Nykyisen muotonsa "vanhan kaupan puoli" sai 1975, jolloin siinä avattiin K-Halli Kupiainen.  
      1960 isä perusti yhdessä Tauno Huhtilaisen ja Yrjö Väkeväisen kanssa Karjalan Murskeen. Murskaustoimintaa harjoitettiin yhdessä Huhtilaisten kanssa aina vuoteen 1983. Karjalan Murske oli välillä Suomen suurin murskausurakointiliike, ykköstilasta kamppailtiin Lemminkäisen kanssa.
Isä möi osuutensa Karjalan Murskeesta Huhtilaisen perheelle voidaksemme investoida uuteen kiinteistöön ja sen alla olevaan tonttimaahan. Samalla teimme merkittävän päätöksen keskittyä ja kehittyä kaupan alalla.
 
 
    1986 avattiin uusi kauppa: K-Tavaratalo Kupiainen nykyisellä paikalla. Samalla Kauppakeskus Kupiaisen ensimmäinen vaihe oli valmis.  
 
 
  Rakennus sijaitsee historiallisesti arvokkaalla paikalla. Tällä paikalla toimi Kiteen Lotta-Svärd yhdistys, josta kertoo Kiteentien puoleisella seinällä oleva kyltti. Kyltin kiinnittämistilaisuudesta tehtiin aikanaan myös video. Sotien jälkeen Kiteen Lotta-Svärd yhdistyksen toimintaa jatkoi Martta -yhdistys, joka toimii edelleenkin Kauppakeskuksessa.  
    1993 Rakensimme ostamamme "Kinnusen talon" osaksi Kauppakeskusta. Samalla rakensimme lisä tilaa mm. Alkolle ja toteutimme Kauppakeskuksen pohjakerroksen rakennuksen. Olimme pitäneet 1980- ja 1990-luvun vaihteessa kolmen vuoden ajan kauppaa myös Kesälahdella. Suunnitellessamme tätä laajennusta katsoimme kauppakokomme kasvavan jo sen verran suureksi, että olisi pienen perheen kannalta järkevintä keskittyä toimintaan ainoastaan Kiteellä.
 
 
   

1998 Laajensimme Kauppakeskuksen Kiteentien suuntaiseksi saaden lisätilaa K-Supermarketille. Toimistot rakennettiin toiseen kerrokseen, kaksikerrosratkaisuun päädyttiin kaupunkikuvallisista syistä.

2001 Kauppakeskus laajeni torin suuntaan ja toivotimme kolme uutta yritystä tervetulleiksi: Kiteen Kulta- ja Kellokeitaan, Aken Optiikan ja Kiteen Apteekin.

2002 Avasimme pohjakerroksessa Säästökupsa säästöhintamyymälän, jolloin saimme lisätilaa myös ruokakaupalle.
 

 
   

1.8.2007 aloitimme historiamme mittavimman rakennustyön, jonka avajaisia vietettiin 16.6.2008. Kauppakeskuksen neliömäärä nousi sen myötä reiluun 12 000 neliöön ja K-Supermarketin 3 400 neliöön. Lisääntyneen tilan ansiosta käyttötavara palasi jälleen K-Supermarketin osastoksi. Samalla pohjakerrokseen valmistui Kiteen ensimmäinen parkkihalli.

Petri

 

 
 

 

 

Yrityksellemme myönnetyt huomionosoitukset